2020-03-31

[EU]査察報告 -セルビア-EU輸出用の赤身肉、肉製品、牛乳、乳製品の生産 Serbia 2019-6684-Production of red meat and meat products, milk and dairy products intended for export to the European Union 27/02/2020 https://ec.europa.eu/food/audits-…

2020-03-30

[EU]査察報告 リトアニア―飼料添加物、その成分とトレーサビリティ Lithuania 2019-6631-Feed additives, their ingredients and traceability 19/02/2020 https://ec.europa.eu/food/audits-analysis/audit_reports/details.cfm?rep_id=4237 2019年10月22…

2020-03-27

[FDA]FDAはある種のチーズに限外濾過ミルクを使うことについての意見募集期間を再開 FDA Reopens Comment Period on Use of Ultrafiltered Milk in Certain Cheeses March 26, 2020 https://www.fda.gov/food/cfsan-constituent-updates/fda-reopens-comment…

2020-03-26

[EU]査察報告 モーリタニア―EU輸出用生きた二枚貝 Mauritania 2019-6617―Live bivalve molluscs intended for export to the European Union 17/02/2020 https://ec.europa.eu/food/audits-analysis/audit_reports/details.cfm?rep_id=4235 EUに生きたカキを…

2020-03-25

[HK]違反 マカオ政府より‐タイからマカオに輸入されたイカ製品「風琴魷魚」に、マカオの基準を超えるソルビン酸が検出され、食品警告を出した 。 The Department of Food Safety of the Macao Municipal Affairs Bureau (IAM) issued a food alert on squid …

2020-03-24

[EFSA]意見等 -第三国由来伝統食品としての煎ったサッチャインチ(Plukenetia volubilis L.)の種子の通知に関する技術報告書 Technical Report on the notification of roasted seeds from Plukenetia volubilis L. as a traditional food from a third count…

2020-03-23

[HK]2019年の食品施設及び食品事業に関連する食中毒アウトブレイクのレビュー 18 Mar 2020 https://www.cfs.gov.hk/english/multimedia/multimedia_pub/multimedia_pub_fsf_164_01.html 2019年はCFSが受け取った食中毒は184件805人だった。 細菌が88.6%、ウ…

2020-03-19

[FSAI] QUID QUID 24/2/2020 https://www.fsai.ie/faq/quid.html QUID(量的原材料表示)に関する情報更新。 QUIDとは? QUIDは原材料の量に関する表示方法 (Quantitative Ingredient Declaration)の略語である。場合によっては、表示に、食品の製造や調理に…

2020-03-18

[MFDS]日本産輸入食品の放射能検査の結果 輸入検査管理課 -2020-03-06 https://www.mfds.go.kr/brd/m_100/view.do?seq=43114 2020.2.28〜2020.3.5 -2020-02-28 https://www.mfds.go.kr/brd/m_100/view.do?seq=43112 2020.2.21〜2020.2.27 [MFDS]食品衛生法違…

2020-03-17

[EFSA]意見等 -遺伝子組換えトウモロコシMON 88017の認可更新の評価(申請 EFSA‐GMO‐RX‐014) Assessment of genetically modified maize MON 88017 for renewal authorisation under Regulation (EC) No 1829/2003 (application EFSA‐GMO‐RX‐014) EFSA Journa…

2020-03-16

[FDA] FDAは栄養成分表示教育キャンペーンを開始 FDA Launches Nutrition Facts Label Education Campaign March 11, 2020 FDA Launches Nutrition Facts Label Education Campaign 米国食品安全局は本日、「新栄養成分表示、何が入っている?」の教育キャン…

2020-03-13

[CDC]国への年次報告:がん死亡率は減り続けている Annual Report to the Nation: Cancer Death Rates Continue to Decline March 12, 2020 https://www.cdc.gov/media/releases/2020/p0312-annual-report.html がんの状況に関する年次報告書は、米国の全が…

2020-03-12

[EFSA]トリアジンアミン(いくつかのスルホニル尿素活性物質に共通の代謝物質)の遺伝毒性の可能性についての植物保護製品とその残留物に関する科学的パネル(PPR パネル)の科学的意見 Scientific Opinion of the Scientific Panel on Plant Protection Product…

2020-03-11

[TGA] 偽の薬の見分け方 How to spot a counterfeit medicine 10 March 2020 https://www.tga.gov.au/blogs/tga-topics/how-spot-counterfeit-medicine 以下の錠剤のうち一つは本物で残り二つは偽物である。どれが本物かわかる? (写真。偽物のほうがちょっ…

2020-03-10

[EFSA飼料と食品中の塩素化パラフィンのリスク評価 Risk assessment of chlorinated paraffins in feed and food EFSA Journal 2020;18(3):5991 9 March 2020 https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/5991 欧州委員会は、飼料と食品中の塩素化パラフ…

2020-03-09

[TGA]汝の薬は薬とし、食は食とせよ Let medicine be thy medicine, and food thy food 18 February 2020 https://www.tga.gov.au/blogs/tga-topics/let-medicine-be-thy-medicine-and-food-thy-food (タイトルは医学の父、ヒポクラテスの言葉Let food be t…

2020-03-06

[NHS] 1日1個の卵を食べることが心発作や脳卒中のリスクを引き上げることはない Eating an egg a day does not raise risk of heart attack or stroke Thursday 5 March 2020 https://www.nhs.uk/news/food-and-diet/eating-egg-day-does-not-raise-risk-hea…

2020-03-05

[FSA]ほうれん草とレタスの硝酸モニタリング-サーベイランス計画 Nitrate monitoring in spinach and lettuce - surveillance programme Last updated 20 January 2020 https://www.food.gov.uk/research/research-projects/nitrate-monitoring-in-spinach-a…

2020-03-04

[FSAI] FSAI相談窓口(Advice Line)は2019年3,460件の食品苦情を受け付けた FSAI Advice Line Received 3,460 Food Complaints in 2019 Monday, 24 February 2020 https://www.fsai.ie/news_centre/press_releases/advice_line_stats_240220.html 3,460件以…

2020-03-03

[EFSA]意見等 -全ての動物種用の、飲料水への使用拡大と新たに香料添加物として使用する栄養添加物、Escherichia coli FERM ABP‐10641株で生産したl‐イソロイシンの認可更新申請の評価 Assessment of the application for renewal of authorisation of l‐iso…

2020-03-02

[EFSA]意見等 -雌豚用Formi™ LHS (ニギ酸カリウム)の認可更新申請の評価 Assessment of the application for renewal of authorisation of Formi™ LHS (potassium diformate) for sows EFSA Journal 2020;18(2):6024 27 February 2020 https://www.efsa.euro…

2020-02-27

[EFSA]意見等 -全ての動物種用飼料の官能的添加物として使用する際のオリーブの葉の乾燥水性エタノール抽出物の安全性と有効性 Safety and efficacy of a dried aqueous ethanol extract of leaves from Olea europaea L. when used as a sensory additive i…

2020-02-26

[HK]2019年の食品インシデントのレビュー Food Incidents Last revision date: 19 Feb 2020 https://www.cfs.gov.hk/english/multimedia/multimedia_pub/multimedia_pub_fsf_163_01.html 香港食物安全センター(CFS)は、香港以外で発生する食品インシデントを…

2020-02-25

[IARC]IARCモノグラフ第123巻:一部のニトロベンゼンと他の工業用化合物 IARC Monographs Volume 123: Some Nitrobenzenes and Other Industrial Chemicals 24 February 2020 https://www.iarc.fr/news-events/iarc-monographs-volume-123-some-nitrobenzene…

2020-02-21

[EFSA]意見等 -乳牛用飼料添加物としてのAmaferm® (Aspergillus oryzae NRRL 458株の発酵産物)の認可更新の申請の評価 Assessment of the application for renewal of the authorisation of Amaferm® (fermentation product of Aspergillus oryzae NRRL 458)…

2020-02-20

[FSAI]原産国表示‐主要成分 Country of origin labelling - primary ingredient 19/2/2020 https://www.fsai.ie/faq/country_of_origin_primary_ingredient.html 規則改正に伴う原産国表示及び主要成分の表示に関して。 [WHO]コロナウイルス詐欺警告 WHOであ…

2020-02-19

[NHS] 地中海式食事が高齢のフレイルを減少させるという証拠はない No proof that the Mediterranean diet reduces frailty in older age Tuesday 18 February 2020 https://www.nhs.uk/news/food-and-diet/no-proof-mediterranean-diet-reduces-frailty-old…

2020-02-18

[EU]査察報告 -管理団体―トルコで運営する認定管理団体が適用するオーガニック生産基準と管理方法 Control Body 2019-6708―Organic production standards and control measures applied by a recognised Control Body operating in Turkey 13/02/2020 https:…

2020-02-17

[EFSA]遺伝子工学の進歩:2020年にEFSAのパブリックコメント募集 Advances in genetic engineering: EFSA public consultations in 2020 EFSA Journal 2020;18(2):e18021 14 February 2020 https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/e18021 欧州食品安…

2020-02-14

[EU]査察報告 -管理団体―オーガニック生産基準と認証管理団体が適用する管理手段 Control Body 2019-6706―Organic production standards and control measures applied by a recognised Control Body 20/01/2020 https://ec.europa.eu/food/audits-analysis/…